Werkwoorden invullen.

Taalschat: Werkwoorden invullen

Luister naar en lees de tekst mee. Vul de ontbrekende werkwoorden in. Succes

Voeding op maat dankzij genenpaspoort
Het steeds eenvoudiger en goedkoper om een genetisch profiel te laten maken.ANP
: donderdag 30 dec 2010
Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink
Nog een jaar of tien, twintig en iedere Nederlander adviezen op maat over voeding en medicijngebruik. sciencefiction? Niet volgens Ben van Ommen, programmaleider systeembiologie bij TNO in Zeist.
Hij is ervan dat preventie en behandelingen van ziekten in mate persoonlijk maatwerk zullen worden. En dat mensen naarmate ze meer weten over hun gezondheid, steeds verantwoordelijkere keuzes zullen maken.
Dat kan, omdat het steeds eenvoudiger en dus goedkoper om een zo genetisch profiel te laten maken. Uit zo'n profiel de erfelijke aanleg voor ziekten, maar bijvoorbeeld ook de (over-)gevoeligheid voor voedingsstoffen of medicijnen. Het maken van een volledig menselijk genoom kan nu al voor minder dan 3750 euro.
De ontwikkelingen gaan razendsnel: twintig jaar terug was het nog onmogelijk om het menselijk genoom uit te lezen. Zo'n tien jaar terug dat voor het eerst. Door het internationale Humaan Genoom Project is 99 procent van het menselijk dna intussen met een nauwkeurigheid van 99,99 procent in kaart .